Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2011

ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑ!


Image

Τα παλαιοντολογικά ευρήματα, οι ιστορικές μαρτυρίες και τα τοπωνύμια δείχνουν πως στην ανατολική Κρήτη (Λασίθι) στο παρελθόν υπήρχαν μεγάλα θηλαστικά τα οποία έχουν εκλείψει. Απολιθώματα ιππόταμων και ελεφάντων υπάρχουν σε παραθαλάσσιες περιοχές και οροπέδια. Η ύπαρξη ελαφιών και αίγαγρων μαρτυρείται από οστά τους σε σπηλαιοβάραθρα αλλά και από διασωθέντα τοπωνύμια σε αρχαίες επιγραφές.Μπορούμε όμως και σήμερα να παρατηρήσουμε μικρά και μεγάλα θηλαστικά , μεγάλο αριθμό ασπόνδυλων οργανισμών, οστράκων και εντόμων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα κατατάσουν σε ενδημικά είδη και υποείδη της  Κρήτης .Ο Κρητικός αγριόγατος ( Felis silvestris cretensis ) ,το Κρητικό Γεωργαλίδικο άλογο , ο Κρητικός ιχνηλάτης, ο ακανθοποντικός, η Κρητική Μυγαλίς, η νυφίτσα, η ζουρίδα (κουνάβι), ο άρκαλος ( ασβός ), ο ποντικός με φουντωτή ουρά, η νυχτερίδα είναι  από τα ζώα που ξεχωρίζουν. Η κρητική μέλισσα και η Rosa Alpina με άλλα σπηλαιόβια όντα ξεχωρίζουν από τα έντομα και τα  ασπόνδυλα. Από τα 412 είδη πουλιών που υπάρχουν ή περνούν από την  Κρήτη εντυπωσιάζουν οι γυπαετοί και τα γεράκια, όπως ο Expaetus barbatus (κοκαλάς), ο Expaetus foulvus (βιτσίλα), ο Aquila chrisaetus (χρυσαετός), ο Πετριτης (Falco peregrinus), το Ξεφτέρι (Αccipiter nissus), το Σαίνι (Accipiter brevipes), τα οποία φωλιάζουν στην Κρήτη. Ο  Μαυροπετρίτης (Falco eleonorae), o Baσιλαετός (Αquila heliaca), o Σταυραετός (Hieraaetus penatus) χρησιμοποιούν την περιοχή κατά το χειμώνα ή το καλοκαίρι για κυνήγι. Από τα  μεταναστευτικά που περνούν ξεχωρίζουν ο φιδαετός (Girgaetus gallicus), o Καλαμόκιρκος (Circus aeruginosus), o Βαλτόκιρκος (Circus cyaneus), η μεγαλύτερη αποικία  Κοκκινοκαλιακούδας (Phyrocorax  phyrocorax) στην Κρήτη συναντάται στη Χαράδρα  του Χα, ενώ η  Τυτώ (Tyto alba) παρατηρείται και πάνω από 1000 μέτρα. Η  φώκια Μonachus monachus και η  θαλλάσσια χελώνα Careta careta όπως και  η πλειοψηφία από τα 14  ακίνδυνα ερπετά του νησιού συμβιώνουν  στο  θαλάσσιο και  χερσαίο περιβάλλον του Νομού  Λασιθίου. 
Η  Ελλάδα είναι μια χώρα με πολύ πλούσια χλωρίδα. 6000 είδη φυτών έχουν  καταγραφεί , από τα οποία 479 είναι ενδημικά. Μόνο η Κρήτη έχει 2000 είδη  φυτών , 157 από τα οποία είναι ενδημικά. Ενδεικτικά  αναφέρεται  το Ηνωμένο Βασίλειο, που ενώ έχει διπλάσια έκταση από την Ελλάδα έχουν παρατηρηθεί  μόλις 15 ενδημικά είδη και η  Γαλλία, τέσσερις φορές  μεγαλύτερη σε έκταση έχει μόλις 65 ενδημικά είδη φυτών.
ImageImage

Το Λασίθι , εξαιτίας της γεωγραφικής του θέσης  παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον, είναι το ανατολικότερο κομμάτι του νησιού αλλά και το νοτιότερο κομμάτι της  Ευρώπης. Υπάρχουν τοπικά ενδημικά είδη φυτών (δεν εμφανίζονται σε άλλο μέρος της  Κρήτης) καθώς και φυτά που συναντώνται μόνο στην Ασία και την  Αφρική. Το δάσος του Σελάκανου με την τραχεία  πεύκη, το οροπέδιο Καθαρού με το μοναδικό κυπαρισσόδασος, η Σελένα με το δάσος του «Αζίλακου», η χαράδρα του Χα, η Θρυπτή, το φοινικόδασος του Βάϊ, η Χρυσή ,το Κουφονήσι, οι Διονυσάδες, η παραλιακή ζώνη του επάνου Μεραμπέλου, (Μίλατος, Φάρος Αφορεσμένου), είναι πράγματι μοναδικές περιοχές .Οι δεκάδες των φαραγγιών (σχεδόν 40), τα 6 οροπέδια (Λασιθίου, Καθαρού, Ομαλού Βιάννου, Λιμνάκαρου, Νισσίμου, Χανδρά) και τα  περισσότερα  από 1300 σπήλαια  υποδέχονται  και  δίνουν  καταφύγιο στην  πλούσια  χλωρίδα  και  πανίδα του  Νομού. Το συμπέρασμα  των  βιολόγων ότι στις  ξηρότερες  περιοχές  εμφανίζεται  μεγάλος  αριθμός  ειδών  αποδεικνύεται  περίτρανα  στο Λασίθι. Από τα 2000 είδη φυτών της Κρήτης , ελάχιστα δεν εμφανίζονται στο Λασίθι.